not provided – nem megadott kulcsszó a Google Analytics-ben

2013. szeptember – a weboldalak látogatottsági statisztikájában drámai ugrás látható (pontosabban nem látható) a keresőszavas elemzésekben. Az úgynevezett not provided (nem megadott) kulcsszavak aránya tapasztalataink szerint 80% fölé ugrott.

Mi az a not provided a Google Analyticsben?

A Google kereső titkosította a kereséseket, amennyiben azt a kereső ember a gmail fiókjába belépve végzi. A háttérben személyiségi jogi érvek állnak – de miután a Google folyamatosan ad személyre szabott találatokat és a display hálózaton megjelenített hirdetések is szemmel láthatólag összefüggésben állnak a korábbi keresésekkel, így vélelmezhető, hogy az adatot magát a Google tárolja és használja, csak harmadik félnek (a weboldalak tulajdonosainak) nem adja ki.

Mit jelent a not provided a gyakorlatban?

A not provided azt jelenti, hogy a kulcsszavas keresések egyre növekvő százalékában nem tudjuk, hogy a honlapra látogatók milyen keresőszóra kattintva jöttek az oldalra.

A kezdetekben még mondhattuk azt, hogy vélelmezhető, hogy a látható és nem látható keresések belső arányszámai nagyjából azonosak, de ez is csak sovány vigasz volt.

Ugyanis más a két csoport “mintázata”. Azoknak a szavai láthatóak, akiknek biztosan nincs gmail fiókjuk, nincs YouTube vagy Picasa account-juk, nem használják a Google Analytics-et, sőt, talán még a Chrome-hoz sem volt soha közük. Ez a csoport pedig egyre szűkül, és akkor, ha valaki éppen egy weboldalon keresztül szeretne eladni, viszonylag kis eséllyel feltételezheti, hogy potenciális fogyasztói netes “analfabéták”.

Vagyis meggyőződésem, hogy a láthatatlan tartományban sokkal több, webes szempontból szofisztikált keresőszó található.

Hovatovább, azt sem fogom soha megtudni, hogy a “mit jelent a not provided kulcsszó a Google Analytics-ben?” kérdésre erre a weboldalra érkezők hányan voltak, hiszen ők minden bizonnyal Google Analytics statisztikájuk átvizsgálása után kezdenek nyomozásba, belépett állapotban…

De mi a megoldás? Haladó Google Analytics…

Találtam egy angol nyelvű leírást, amely egy JavaScript kódrészlet honlapba építésével hozzárendel kulcsszavakat a not provided találatokhoz. Csak haladóknak!

http://moz.com/ugc/overwriting-not-provided-keywords-with-inferred-keywords-in-google-analytics

Post navigation